РОЛЬ МАКУХИ В ТВАРИННИЦТВІ

Соєва макухає популярним в Україні білковим компонентом комбікормів, який дедалі частіше використовують у раціонах для різних тварин. Про користь цього продукту знають практично всі, хто займається тваринництвом і, зокрема, кормовиробництвом.

Макуха соєва  використовується як основна добавка для годування в раціон сільськогосподарських птахів і тварин. Це високоякісний білковий інгредієнт, що дозволяє домагатися високих результатів при відгодівлі. Соєвий білок добре засвоюється організмом і з біологічної цінності наближається до білків тваринного походження.

Високий вміст енергії і протеїну  дозволяє складати високоенергетичні  раціони без застосування дорогих жирів. Використання однієї тонни соєвої макухи в якості білкового компонента дозволяє отримати десять тонн збалансованих за білком і амінокислотам комбікормів. ГОСТ 27149-95.
Основними показниками соєвої макухи є:
— Масова частка сирого протеїну 38-42 %
— Вміст жиру 7-9 %
— Клітковина 7,5 %
— Активність уреази 0,1 – 0,3 зміни ph за 30хв
— Волога 7-10 %

Додавання соєвої макухи в раціон дозволяє збільшити:
— надій у корів на 15%.
— прирости курчат на 7%.
— прирости у поросят на 6%.
— несучість курей на 25%.
— приріст живої маси бройлерів та свиней на 25-30% більше, ніж при звичайній відгодівлі.

Рекомендовані норми включення соєвої макухи в комбікорми і кормосуміші раціонів:

Тварини Норми
 Свині дорослі і молодняк до 15%
при відгодівлі на м’ясо, 1 період до 10%
при відгодівлі на м’ясо, 2 період до 5%
 Птахи та ВРХ молодняк до 12 місяців до 20%
старше 12 місяців, корови й бики-виробники до 25%
відгодівлю худоби до 15%
 Вівці дорослі і ягнята до 4 місяців до 20%
молодняк старше 4 місяців і барани-виробники до 10%
 Кролики до 10% по масі

 

Соєва макуха — це високоякісний білковий інгредієнт, застосування якого дає значне підвищення надоїв у великої рогатої худоби. Соєва макуха є повноцінним постачальником в організм м’ясомолочної худоби та птиці білків високої біологічної цінності. Соя містить рослинний білок, який володіє високою засвоюваністю і поживною цінністю. Соєва макуха є важливим джерелом мікроелементів, таких, як фосфор, залізо, кальцій, цинк і марганець. Використання соєвої макухи при відгодівлі сільськогосподарських тварин дає швидкий приріст м’язової маси.

Соєва макуха містить дуже цінні речовини рослинного походження — фосфоліпіди. Наявність фосфоліпідів робить сою та продукти її переробки надзвичайно цінним кормовим продуктом. Соя містить від 1,6 до 2,2% фосфоліпідів. Ці речовини сприяють зміцненню клітинних мембран та їх регенерації і значно підвищують детоксикаційну здатність печінки. Фосфоліпіди володіють дивовижною антиоксидантною активністю і сприяють зміцненню капілярів. Соєвий жмих значно зміцнює організми тварин і птиці, їх імунну систему і сприяють отриманню високоякісної сільськогосподарської м’ясомолочної продукції. Використання його дає значне підвищення продуктивності тваринницької та птахівничої галузей сільського господарства.
Якісні корми та кормові добавки — запорука здоров’я і високої продуктивності птахівництва та тваринництва!