ОСОБЛИВОСТІ ПРОЦЕСУ ЕКСТРУЗІЇ СОЇ

Насіння сої займають особливе місце в ряду масловмісних культур, будучи сьогодні одним з найважливіших джерел білкових продуктів харчового і кормового призначення. В даний час у світі виробляється значна кількість соєвих білкових продуктів, які використовуються в кормах для сільськогосподарських тварин, птиці та аквакультур, одним з найшироковживаніших з них є соєва макуха.

Соєва макуха — це продукт переробки насіння сої, отриманий шляхом екструзії. 

Це спосіб обробки сировини, при якому маса механічно пропускається через гвинтовий робочий орган екструдера, піддаючись впливу температури в 120-150 ° С і високим тиском (до 40 атмосфер) протягом декількох секунд. Далі розігріта зернова маса з гвинтовою частини з високим тиском потрапляє в область низького тиску на виході з обладнання, за рахунок чого відбувається «вибух» — продукт збільшується в об’ємі, розриваються зв’язки на клітинному рівні. З екструдера виходить пористий продукт. У процесі екструдування відбуваються глибокі зміни в структурі поживних речовин: крохмаль розпадається на прості цукри, протеїни піддаються денатурації, у бобових деактивуються анти поживні речовини, знезаражується шкідлива мікрофлора. Тобто поживні речовини, що містяться в кормах набувають доступної форми. При цьому амінокислоти і вітаміни не руйнуються, завдяки короткочасності процесу. Екструдат при транспортуванні не розшаровується і не пилить.
Екструзія об’єднує в одному процесі кілька стадій обробки сировини:

— Теплову: сировина нагрівається до 120-150 ° С, що підвищує перетравність поживних речовин, покращує смакові якості, знижує вміст антипоживних речовин бобових культур (активність уреази, інгібітори трипсину в сої)

— Стерилізацію: вплив температури і тиску повністю знищує хвороботворні мікроорганізми, що дозволяє використовувати метод екструзії для переробки відходів з боєнь і т.п.

— Збільшення об’єму: внаслідок розриву стінок клітин поживні речовини стають більш доступними, що підвищує енергетичну цінність продукту

— Подрібнення і змішування: не дивлячись на те, що частина сировини дробиться і перемішується перед подачею, в камерах стовбура екструдера ці процеси тривають до тих пір, поки продукт не стає повністю однорідним

— Зневоднення: за кілька секунд перебування сировини в екструдері вміст вологи знижується на 50% від початкової

Використання макухи соєвої дозволяє досягти наступних цілей:
— швидкий приріст живої маси тварин за рахунок вмісту в макусі соєвій білків необхідних для росту та зміни структури клітини;
— здоровий молодняк, який витрачає свою енергію на ріст;
— підвищення надоїв та жирності молока у ВРХ.