Соєва макухає популярним в Україні білковим компонентом комбікормів, який дедалі частіше використовують у раціонах для різних тварин. Про користь цього продукту знають практично всі, хто займається тваринництвом і, зокрема, кормовиробництвом.
Макуха соєва використовується як основна добавка для годування в раціон сільськогосподарських птахів і тварин. Це високоякісний білковий інгредієнт, що дозволяє домагатися високих результатів при відгодівлі. Соєвий білок добре засвоюється організмом і з біологічної цінності наближається до білків тваринного походження.
Високий вміст енергії і протеїну дозволяє складати високоенергетичні раціони без застосування дорогих жирів. Використання однієї тонни соєвої макухи в якості білкового компонента дозволяє отримати десять тонн збалансованих за білком і амінокислотам комбікормів. ГОСТ 27149-95.
Основними показниками соєвої макухи є:
— Масова частка сирого протеїну 38-42 %
— Вміст жиру 7-9 %
— Клітковина 7,5 %
— Активність уреази 0,1 – 0,3 зміни ph за 30хв
— Волога 7-10 %
Додавання соєвої макухи в раціон дозволяє збільшити:
— надій у корів на 15%.
— прирости курчат на 7%.
— прирости у поросят на 6%.
— несучість курей на 25%.
— приріст живої маси бройлерів та свиней на 25-30% більше, ніж при звичайній відгодівлі.
Рекомендовані норми включення соєвої макухи в комбікорми і кормосуміші раціонів:
Тварини | Норми |
---|---|
Свині | дорослі і молодняк до 15% при відгодівлі на м’ясо, 1 період до 10% при відгодівлі на м’ясо, 2 період до 5% |
Птахи та ВРХ | молодняк до 12 місяців до 20% старше 12 місяців, корови й бики-виробники до 25% відгодівлю худоби до 15% |
Вівці | дорослі і ягнята до 4 місяців до 20% молодняк старше 4 місяців і барани-виробники до 10% |
Кролики | до 10% по масі |