ОЛІЯ СОЄВА. ДЕ ВИКОРИСТОВУЄТЬСЯ?

Олія соєва – вид рослинної олії, що отримується з насіння сої шляхом віджиму або з використанням органічних розчинників. За змістом біологічно активних речовин, які засвоюються організмом майже на 100%, соєва олія займає лідируючі позиції.

Олія з бобів сої має яскравий жовтий колір, достатньо різкий аромат. В якості їжі використовується тільки рафінована соєва олія. Після віджиму і очищення вона набуває ніжний рожевий відтінок і прозорість.

Отримують олію соєву шляхом механічного віджиму (пресування) або екстракції (за допомогою органічних розчинників).

Соєва олія має низку якостей, що виділяють її серед інших видів рослинних олій:

  • високий ступінь ненасиченості, що збільшує його харчову цінність
  • висока засвоюваність організмом
  • підвищує імунітет
  • рідкий стан соєвої олії утримує в широкому температурному інтервалі
  • легко піддається переробці

природні антиоксиданти, що містяться в соєвій олії, зберігаються навіть при переробці

Склад

У складі соєвої олії є вигідні відмінності порівняно зі складом більшості інших рослинних олій. У першу чергу, в ньому міститься велика кількість вітаміну Е, який необхідний для статевого здоров’я, а також Е1 і Е2.

Відомо, що вітамін Е є «два в одному» — дві форми одного вітаміну: Е1 — це токофероли (альфа, бета, гама, дельта) і Е2 — це токотрієноли (з тими ж позначеннями). Для того щоб вітамін був засвоєний, необхідні обидві форми, а присутні разом вони лише в натуральних продуктах харчування. Їх немає у вітамінах токотрієноли, що означає, що вітамін Е з них просто-напросто не засвоюється.

А при регулярному вживанні свіжих продуктів з даними вітаміном, зокрема соєвого масла, організмом він буде засвоєний майже на всі сто відсотків — різниця очевидна. Однак, на превеликий жаль, багато лікарів про це не знають (або просто не хочуть знати).

У складі соєвої олії містяться і такі компоненти, як вітамін С, натрій, магній, кальцій, фосфор, калій, насичені і ненасичені кислоти, лецитин. Міститься також велика кількість лінолевої кислоти, яка здатна запобігати розвитку раку, трохи менше пальмітинової, стеаринової, олеїнової і альфа-ліноленової. Ці речовини запобігають накопиченню холестерину в судинах, так само, як і лецитин.

В Україні, соєва олія в основному використовується для збагачення кормів при приготувані комбікормових сумішей та сухого корму для відгодівлі курей, індиків, свиней ВРХю Також  використовується  в емульсіях, голов­ним чином як джерело жиру в загальних парентеральних харчових схемах. Емульсії з олії сої використовуються як для орального, так і в/в застосування, напр. амфотерицин, діазепам, ретиноїди, вітаміни, поганорозчинні у воді стероїди, флюорокарбони та інсулін. Соєва олія. використовується в багатьох системах доставки АФІ — ліпосомах, мікросферах, самоемульгувальних системах, наноемульсіях і нанокапсулах; у косметичних препаратах, для ванн при лікуванні сухості шкіри, а також як харчовий продукт.

Олія з сої широко використовується в харчовій промисловості для приготування соусів, маргаринів, майонезу, хліба, кондитерських виробів. Крім цього, лецитин, що отримується з бобів сої, використовується у фармацевтичній промисловості при виготовленні мила, миючих засобів, барвників.